Mike Collier - Erkend boekhouder

FAQ

De meest algemene vragen over ons kantoor zijn hier beantwoord.

Je zult eerst enkele standaardformaliteiten in orde moeten brengen. Dat geldt voor starters in zowel hoofd- als bijberoep.

 • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds zodat je kan genieten van de starterskorting.
 • Open een zichtrekening.
  Controleer of je een vergunning nodig hebt om je handelsactiviteiten uit te voeren.
 • Schrijf je in bij een ondernemingsloket.
 • Activeer jouw btw-nummer.
 • Check of je andere registraties nodig hebt voor jouw activiteiten.
  Wijzig je statuut bij je ziekenfonds.

 

Vul zeker eens het stappenplan in van Acerta

Een goede boekhouder waakt over meer dan alleen je cijfers.

Het is iemand die je ondersteunt bij financiële beslissingen en je ambities in het achterhoofd houdt.
Iemand met ervaring in je branche of voeling met jouw sector? Dat is zeker een pluspunt! 👍🏼

Aan de hand van een kennismakingsgesprek leer je elkaar pas echt kennen. Ons team barst natuurlijk van de goede boekhouders. Ben je geïnteresseerd in een afspraak?

Simpel uitgelegd: u krijgt van ons een online tool, u laadt uw documenten op, wij koppelen met andere systemen waar mogelijk en verwerken uw documenten dagelijks, u volgt mee en kan 24/7 uw cijfers opvolgen!

Wil je het in detail uitgelegd hebben? Neem contact op met ons team.

Onze systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk en vereisen weinig tot geen opleiding. Wij leggen u de werking van het systeem persoonlijk uit en u krijgt ook een beknopte handleiding ter beschikking.

Bijkomende vragen kunnen telefonisch worden beantwoord door de support dienst van de tool en zij hebben ook uitgebreide videotutorials. Zij bieden ook online support aan waarbij we uw scherm overnemen en het systeem live aan u voorstellen waarbij u direct kunt meevolgen.

Face 2 face contact zal inderdaad zeer beperkt zijn, maar kan uiteraard altijd.

Wij sturen je een linkje door en we kunnen onmiddellijk met elkaar praten, net alsof we elkaar face 2 face zien. Er hoeft niets speciaal geïnstalleerd te worden. Indien dit niet kan, lukt face 2 to face ook uiteraard. Voor bepaalde zaken zal inderdaad face 2 face afspreken nog altijd de standaard blijven.

In principe kan je op gelijk welk ogenblik overschakelen. Echter om dubbele kosten te vermijden is het best dat je overschakelt op het einde van een afgewerkte periode (kwartaal/jaar). Wij nemen contact op met je huidige boekhouder en bespreken met hem/haar hoe we de overgang best inrichten. Je hoeft daar zelf geen actie in te ondernemen.

Net niet! Vele klanten die overstapten van een ‘klassieke’ boekhouder melden ons dat ze hun boekhouder maximaal 1 x per jaar effectief ontmoeten. Bij ons is er zeer regelmatig contact maar dan via andere kanalen zoals telefoon, email, chat, whatsapp, sms, video call… Wil je echt face to face met ons samenzitten dan kan dat ook.

Elke boekhouder is gebonden door een deontologische plicht.

Wanneer je als klant wenst over te stappen naar Boekhouderkantoor Mco is je huidige boekhouder verplicht alle informatie door te geven aan ons en dit binnen de 14 dagen. Zelfs al zijn er problemen geweest in de samenwerking.

Je oude boekhouder kan en mag dus geen documenten achterhouden die het werk van de nieuwe boekhouder zouden belemmeren.
Wij contacteren zelf je boekhouder en nemen de nodige stappen voor de overname van het dossier.

We rekenen inderdaad een vaste prijs per maand of per kwartaal op basis van de door jou aangeleverde info en wensen. (bereken uw tarief)

Op het einde van het jaar doen wij een wel evaluatie op basis van het effectief opgeladen documenten en de effectief gewerkte uren. Dit omdat soms blijkt dat er meer documenten worden opgeladen dan vooraf ingeschat. Ook weten we niet steeds welke zaken gedurende het jaar kunnen wijzigen in uw situatie.

Eventuele prijsaanpassingen zijn in samenspraak met u als klant en in functie van de groei (of verminderde activiteit) van uw onderneming.

U krijgt dus steeds een prijs op maat van uw onderneming!

 • Onze facturen worden verstuurd per email
 • De betaling gebeurt per binnen de 15 dagen na ontvangst
 • U ontvangt 4 of 12 facturen per jaar (afhankelijk van uw voorkeur van aanrekening per maand of kwartaal)
 • Er wordt geen aparte factuur opgemaakt voor de jaarafsluiting!
 • Bij een openstaande factuur worden er geen werken gedaan het volgende kwartaal

De opstart van uw dossier betekent dat we een aantal zaken in gang zetten.
Wij voeren volgende activiteiten voor u uit:

 • Opstart dossier en verzamelen informatie
 • Aanmaak opdrachtbrief
 • Aanmaak volmachten (op papier en elektronisch)
 • Aanmaak documenten in het kader van de anti-witwas wetgeving
 • Aanmaak login van uw portaal
 • Activatie van het online boekhoudpakket
 • Opvragen van uw dossier bij uw vorige boekhouder
 • Activatie automatisch inlezen van uw bankuittreksels (indien van toepassing)
 • Het beantwoorden van uw vragen naar aanleiding van de opstart.

 

De opstartkost wordt u eenmalig bij het begin van de samenwerking aangerekend.

Waar je bij een gewone boekhouder je papieren fysiek binnenbrengt, breng je ze bij ons digitaal binnen. Je kan ze opladen, doorsturen via email of scannen via je mobiele telefoon. Dit bespaart je een pak werk op het einde van het kwartaal/maand en geeft ons ook de mogelijkheid om je documenten onmiddellijk te verwerken. Zo krijg je direct een zicht op je cijfers en hoef je niet te wachten tot het einde van een kwartaal of een jaar. Er zijn ook koppelingen mogelijk met je bank, facturatietool, kassa of webshop zodat je deze info niet meer hoeft aan te leveren.

Deze worden afgerekend aan een vast gemiddeld uurtarief van 82,50 EUR/uur (excl. BTW)
Wij sturen u indicatie van de kostprijs vooraf zodat u voor geen verrassingen komt te staan!

In ons pakket is advies inbegrepen, je kan ons dus steeds contacteren per email, chat of telefoon voor een korte vraag.

Heb je een meer uitgebreide adviesvraag? Boek dan zelf een afspraak van 15 of 30 min in onze agenda (MS Bookings) en wanneer het jou past. Je ziet ook onmiddellijk onze beschikbaarheid.

Neen, er hoeft niets geïnstalleerd te worden op uw computer. Het enige wat u nodig heeft is een laptop, desktop, tablet en een werkende internetconnectie. Wij regelen voor u de toegang tot ons online platform. U ontvangt via email een login en paswoord. U hebt altijd en overal toegang (zowel op Mac als Windows, tablet of smartphone). Al uw documenten zijn steeds raadpleegbaar, gegevens zijn eenvoudig delen met collega’s en u bespaart een hoop papierwerk!

Jazeker! Uw gegevens worden bewaard in de cloud.

Wij werken met Octopus, die samenwerken met gecertificeerde hosting providers. Hun datacentra staan bekend als de veiligste ter wereld. Werken in deze online systemen gaat steeds via een beveiligde verbinding, versleuteld volgens industriële standaarden. Onafhankelijke experts testten de beveiliging. Van alle data wordt dagelijks ook een back-up gemaakt. Uw data wordt dus wel degelijk bewaard.

Bovendien kan u zelf exports nemen van uw data indien u bepaalde zaken ook nog lokaal wil bewaren.

Billit

billit logo

Billit is een online facturatieplatform voor ondernemers én boekhouders. Het betalende platform voor ondernemers staat ondernemers bij in het volledige facturatieproces van het opstellen van een offerte tot het versturen van je factuur via e-mail, post of zelfs volledig digitaal via het Peppol-netwerk. Dankzij de koppeling met de bank automatiseert Billit tijdrovende administratieve processen en bespaar je een pak tijd. Bovendien fungeert Billit als makkelijk te doorzoeken online archief. Dankzij het gratis klantenportaal voor boekhouders en accountants beheer je als boekhouder of accountant moeiteloos al je Billit-dossiers vanuit één centraal platform en koppel je eenvoudig met je boekhoudsoftware.

FID Manager

FID logo

Dit gepersonaliseerd klantenportaal geeft de mogelijkheid wederzijds documenten te delen. Via de koppeling met Myminfin beschikt u als klant op uw portaal altijd over de meeste actuele fiscale documenten van uw dossier.